HTML

Andornaktálya

Friss topikok

  • Betonpillangó: Kedves Megyeri Zoltán! Én már 4 évvel ezelőtt is láttam Önben fantáziát és azon a bizonyos helyen ... (2010.09.22. 09:40) 16 nap
  • hiwalani: Én nem tudok arról, hogy eredetileg Tamás lenne. Forrás: hu.wikipedia.org/wiki/Schirilla_Gy%C3%B... (2010.09.07. 10:44) 30 nap
  • p.denes: margit néni mindenkit érdkelaz emberek sorsa csak az a nagy kérdés majd tesz e értük valamit majd... (2010.08.27. 20:19) 39 nap
  • nnatalia: Tisztelt Megyeri Zoltán! Nemrég jártam Németországban ismerősöknél és ott tényleg úgy zajlik minde... (2010.08.27. 15:25) 42-40 nap
  • Katica2: Véletlenül kiléptem... szóval most olvastam át a többi bejegyzést és gyakorlatilag majdnem mindenh... (2010.08.27. 15:10) 46 nap

22-21 nap

2010.09.13. 00:14 hiwalani

 

Terveztem, hogy írok a falunk közlekedésről…
Szombaton reggel, a boltban hallottam az éjszakai balesetről, így ez az újabb tragikus eset aktualitást adott a témának.
A baleset részleteit nem ismerem, csak azt tudom, hogy ketten is meghaltak az Andornaktálya és Nagytálya közötti útszakaszon egy frontális ütközés következtében.
Sajnos nem ez volt az első errefelé, és tudjuk, hogy a falu belterületén is sok baleset volt az elmúlt években.
Ettől a szombati balesettől függetlenül is elmondhatjuk, hogy itt Andornaktályán nem lehetünk elégedettek a közlekedés feltételeivel, körülményeivel. Ez egy rendkívül összetett probléma. Nagy a forgalom, minősíthetetlen a közlekedési morál, rosszak az utak, nincs kerékpárút, sok helyen hiányzik a járda, stb.
Hosszan lehetne írni mindegyikről, s gondolom a faluban lakók nagyjából hasonlóan látják a helyzetet, és mindenki várja, hogy valami előrelépés csak történik már. 
Az elkerülő út és az attól várt forgalomcsökkenés rég várt álmunk, de rövidtávon megnyugtató megoldásra nem számítok.
Ebbe a falunak (és vezetőinek) meglátásom szerint nem sok beleszólása lesz. A jelenlegi tervek szerint a Mezőkövesd (Miskolc, Debrecen) felől érkező forgalom továbbra is a falun keresztül haladna Eger felé. Amit el kell érnünk, az a teherforgalom kitiltása a falu főútjáról, valamint a sebesség korlátozása.
Itt jegyzem meg, hogy bármilyen korlátozás (jelenleg 50 km/h) a faluban élőkre is vonatkozik, sőt tőlük még a példamutatás is elvárható lenne.
A közlekedési morál lehet, hogy nem rosszabb nálunk, mint az országos átlag, de ez nem vigasztalhat bennünket.
Mit tehetünk? Sokan széttárják ilyenkor a kezüket, nem a mi dolgunk, úgyse lesz jobb, stb. hallottuk már eleget.
Igenis tehetünk mi is.
- Legyen körzeti megbízottunk, ha kell, támogassuk a letelepülését, béreljünk neki lakást.
- Legyenek végre traffipaxok, ahogy már sokszor ígérgették. Jó, ha sokat látják a polgárőröket, autójukat.
A végére hagytam, hogy mi falubeliek, pedig mutassunk példát, hiszen elég sokan vagyunk, akik autóval közlekedünk a faluban. Tartsuk be a sebességkorlátozást! Ha átkelni szándékozó gyalogost látunk, álljunk meg, engedjük át! Legyünk előzékenyek a közlekedés többi résztvevőjével szemben! Ha következetesen vagyunk ebben, és minél többen így teszünk, akkor a jó példa remélhetőleg ragadós lesz és javulni fog a helyzet.
 
Rossz az utak állapota.
A főút ugyan nem a miénk, de halaszthatatlan faladatokat tartogat számunkra. Csak reménykedhetünk, hogy a nehéz teherautók miatt nem törnek el a mélyben a csatornák.
A buszmegállók „öble” néhol valóban a falu szégyenfoltja, foglakozni kell azokkal is. Az önkormányzati utak meg szinte mindenütt javításra, padkázásra szorulnak. Annyi pénz biztosan nem lesz, hogy egyszerre, mintegy varázsütésre mindenhol új út épülhessen, de talán jobb megoldás, ha egy-egy szakaszt teljesen rendbe tennénk ahelyett, hogy mindenütt foldozgatjuk egy kicsit.
Napirendre kell venni a kerékpárút kérdését, és el kell készíttetni a hiányzó járdák tervét. A majdani kivitelezéshez pedig igénybe lehet venni a lakosság önkéntes segítségét, és a közmunkásokat.
Vannak jó példák más településeken, lessük el a jót, és csináljuk utánuk!
 
Ez a téma mindannyiunkat érint, kérem, írja meg - hasonlóan a korábbi e-mailekhez, amelyeket ezúton is köszönök - véleményét, javaslatait Ön is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://andornaktalya.blog.hu/api/trackback/id/tr102291856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása